r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU-landen akkoord met Europese grenswacht

woensdag 20 februari 2019, 18:17
Grensbewaking
Bron: Copyright Frontex

BRUSSEL (ANP) - De EU-landen zijn onder voorwaarden bereid de Europese grens- en kustwacht Frontex geleidelijk uit te breiden naar maximaal 10.000 man in 2027. De grenswachten komen deels in dienst bij het in Warschau gevestigde agentschap en worden deels gedetacheerd vanuit de lidstaten.

Ze moeten vanaf 2021 kunnen worden ingezet bij grenscontroles of een migratiecrisis, na toestemming van het betreffende land, waarbij ze ook wapens mogen gebruiken. De lidstaten houden de primaire verantwoordelijkheid voor het grensbeheer.

Diplomatieke bronnen geven wel aan dat de race nog niet gelopen is en dat er alleen maar een mandaat is gegeven om te onderhandelen met het Europees Parlement over de definitieve wettekst. Lidstaten die ontevreden zijn over de uitkomst kunnen een besluit nog tegenhouden. Zij hebben ,,nadrukkelijk’’ duidelijk gemaakt dat er wel geld voor moet worden gevonden in de begroting, aldus een betrokkene.

Bovendien zou sprake zijn van in eerste instantie slechts 3000 man. Na een evaluatie in 2023 kan worden besloten de aantallen aan te passen, hebben de landen als voorwaarde toegevoegd.

De Europese Commissie had voorgesteld om volgend jaar al op 10.000 medewerkers uit te komen, maar de lidstaten achten dat niet haalbaar. Nu zijn het er zo’n 1500. ,,Je kan ze niet uit de supermarkt halen’’, klonk het in december.

Onlangs gaven de EU-landen al groen licht voor uitbreiding van de bevoegdheden van de dienst, zodat die een coördinerende rol kan spelen bij het terugsturen van mensen die geen recht hebben op verblijf in Europa en de samenwerking met landen van herkomst.

De kosten voor de periode 2021-2027 werden eerder geraamd op 11,3 miljard euro. Premier Mark Rutte zei toen dat ,,heel veel geld" te vinden.

Terug naar boven