r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa terughoudend over terughalen IS'ers

maandag 18 februari 2019, 10:12

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Europese landen reageren voorzichtig op de Amerikaanse oproep om honderden IS-strijders op te nemen en te berechten. ,,We passen ons beleid nog niet aan'', zei de Franse minister Nicole Belloubet (Justitie) maandag tegen zender France 2. Frankrijk bekijkt volgens haar momenteel per geval of burgers worden teruggehaald uit Syrië.

Belloubet reageerde op een oproep van de Amerikaanse president Donald Trump. Hij vroeg Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland en andere Europese bondgenoten om ruim 800 IS-strijders op te nemen die gevangen zijn genomen in Syrië. Het alternatief is volgens Trump dat de jihadisten weer op vrije voeten komen en vermoedelijk op eigen houtje terugkeren naar Europa.

De Duitse minister Heiko Maas (Buitenlandse Zaken) zei zondag tegen zender ARD dat het momenteel ,,heel erg moeilijk'' is om Europese IS-aanhangers te repatriëren uit Syrië. Maas zei dat zo'n terugkeer alleen mogelijk is als IS-strijders na terugkeer onmiddellijk worden vastgezet en vervolgd. Dat vereist juridische informatie.

Volgens Maas wil zijn regering met Frankrijk en Groot-Brittannië overleggen over hoe het nu verder moet. Ook andere Europese landen hebben behoefte aan overleg. In België riep minister Koen Geens (Justitie) op tot een Europese oplossing.

Terug naar boven