r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Belgische taksvoordelen multinationals legaal

donderdag 14 februari 2019, 10:06
Margrethe Vestager
Bron: © European Union, 2016

LUXEMBURG (ANP) - België hoeft toch geen honderden miljoenen aan belasting op te eisen bij ongeveer 35 grote bedrijven. Het Gerecht van de Europese Unie oordeelt dat de fiscale vrijstellingen die België verleende op grond van zogenoemde rulings niet neerkomen op ongeoorloofde staatssteun en dus legaal zijn.

De Europese Commissie maande België in 2016 700 tot 900 miljoen te innen bij de bedrijven omdat die onrechtmatig zouden hebben geprofiteerd van de belastingmaatregelen. België en het bedrijf Magnetrol International vochten dat aan bij het EU-hof. De rechters in Luxemburg hebben het besluit nu vernietigd.

De zaak gaat over een belastingregeling uit 2005 voor overwinst. Sommige ondernemingen die deel uitmaken van een groter internationaal concern konden de grondslag voor de heffing flink omlaag schroeven. Volgens EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) komt dit neer op staatssteun omdat kleinere concurrenten niet dezelfde voorwaarden krijgen. Zij heeft twee maanden om in beroep te gaan.

Dergelijke rulings zijn overigens sinds begin 2015 ‘on hold' gezet.

Terug naar boven