r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa stelt voorwaarden aan gasimport

woensdag 13 februari 2019, 10:53
Photographer: Georges Boulougouris
Bron: © European Union, 2016

STRAATSBURG (ANP) - Gaspijpleidingen van buiten Europa moeten binnenkort aan dezelfde regels voldoen als die binnen de EU. Eigendom en exploitatie moeten gescheiden zijn en concurrenten moeten gebruik kunnen maken van de verbinding. De nieuwe regels waarover EU-onderhandelaars het eens zijn geworden waren voorgesteld in verband met Nord Stream II, de omstreden Gazprom-gaspijplijn van Rusland naar Duitsland.

Voor bestaande én nieuwe pijpleidingen kunnen onder voorwaarden uitzonderingen waren gemaakt. Met toestemming van de Europese Commissie kan Duitsland proberen dat ook voor Nord Stream II te regelen. Brussel is ingenomen met het akkoord waarmee een ,,gat’’ in de EU-wetgeving wordt gedicht. ,,Europa heeft zichzelf krachtige instrumenten gegeven om samen effectief te dealen met onze externe energieleveranciers’’, reageerde EU-commissaris Arias Cañete (Klimaat en Energie).

Lidstaten hebben na de formele goedkeuring negen maanden om de gasrichtlijn om te zetten in nationale wetgeving.

Nord Stream II moet eind dit jaar operationeel zijn. Daarmee kunnen 26 miljoen Europese huishoudens van gas worden voorzien. Veel Europese landen, maar ook de VS, vinden dat de verbinding Europa te afhankelijk maakt van Russisch gas. Vijf Europese energiebedrijven, waaronder Shell, zijn medefinanciers van het project.

Terug naar boven