r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

May voor brexitbespreking in Brussel

donderdag 7 februari 2019, 4:00

BRUSSEL (ANP) - Theresa May is donderdag in Brussel om een weg te zoeken uit de impasse rond het vertrek van haar land uit de EU, dat op 30 maart staat gepland. Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker ontvangt de Britse premier om 11.00 uur. Ze spreekt ook met EU-president Donald Tusk, EU-onderhandelaar Michel Barnier en leden van het Europees Parlement.

May wil veranderingen in het uittredingsverdrag nu het Lagerhuis dat onaanvaardbaar acht vanwege de zogenoemde backstop. Die regeling moet garanderen dat er nooit een harde grens komt tussen het Britse Noord-Ierland en de Ierse republiek.

May vreest dat haar land door deze backstop nooit loskomt van de EU en wil een einddatum. De EU staat vierkant achter Ierland en de backstop als verzekeringspolis. Aanpassing van het akkoord is onaanvaardbaar, is keer op keer gezegd. ,,Het is de beste en enige mogelijke deal'', zei Juncker woensdag. We kunnen de discussie over de backstop niet heropenen.''

Tusk hoopt dat May komt met een ,,realistische suggestie’’ voor een oplossing. Hij haalde woensdag uit naar de brexiteers: ,,Ik vraag me af hoe die speciale plek in de hel eruitziet voor degenen die de brexit hebben aangemoedigd zonder zelfs maar een schets van een plan hoe dat veilig moet gebeuren.’’

Ook diplomaten van de lidstaten wachten af waar May mee komt. Een ‘inlegvel’ met een juridisch bindende interpretatie en de verzekering dat de EU er alles aan zal doen om de backstop te voorkomen, zou een optie kunnen zijn, zolang het maar niet in tegenspraak is met het akkoord en het vredesproces in Ierland niet in gevaar brengt.

,,Er is een grens aan de creativiteit’’, aldus een betrokkene. Hij ziet ongerustheid en frustratie bij sommige lidstaten omdat de deal na zulke lange onderhandelingen de prullenbak in dreigt te gaan. ,,Maar er is nog altijd animo, de belangen zijn groot.’’ Het vertrouwen dat het Lagerhuis alsnog groen ligt geeft, neemt volgens hem echter af.

Terug naar boven