r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Advies EU-hof: Nederland hoeft geen achterstallige douanerechten te betalen

woensdag 6 februari 2019, 14:46

LUXEMBURG (ANP) - Nederland hoeft geen 18,5 miljoen euro aan achterstallige douanerechten uit Curaçao en Aruba aan Brussel over te maken. Dat stelt de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie in een advies over een zaak die de Europese Commissie had aangespannen.

Volgens de commissie werd in de periode van 1997 tot 2000 melkpoeder en rijst uit Curaçao naar Nederland uitgevoerd met verkeerde documenten waardoor geen douanerechten werden geïnd. Dat gebeurde in 2002 en 2003 ook met grutten en rijstproducten uit Aruba.

De administratieve fouten leidden tot een verlies aan EU-inkomsten uit douanerechten van 18,2 miljoen voor Curaçao en bijna 300.000 euro voor Aruba. De commissie vindt dat Nederland aansprakelijk is voor het door de eilanden veroorzaakte verlies en is in deze zaak inbreuk gepleegd op de EU-regels voor overzeese gebieden. Ze eist dat het geld naar de EU-begroting gaat.

De advocaat-generaal adviseert het hof om het beroep van de commissie te verwerpen. De rechters volgen de opinie van de hoge adviseur vaak.

Terug naar boven