r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Fransen boos over EU-kritiek treinfusie

woensdag 6 februari 2019, 9:27
Trein op het station in Thessaloniki
Bron: © PDC

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Franse regering is boos op het verwachte veto van de Europese Commissie voor de geplande fusie tussen de treindivisies van het Franse industrieconcern Alstom en zijn Duitse branchegenoot Siemens. EU-commissaris Margrethe Vestager (Mededinging) zal volgens ingewijden mogelijk later op de dag bekendmaken dat er geen goedkeuring komt voor de deal.

De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire stelt dat als Brussel een veto uitspreekt er dan een ,,economische fout'' wordt gemaakt, die indruist tegen de Europese industriële belangen. Le Maire denkt juist dat de fusie zal leiden tot een sterke Europese speler op treingebied die het hoofd kan bieden aan zware concurrentie uit China. De Europese Commissie vreest echter voor een te sterke positie van het fusiebedrijf op de Europese treinmarkt.

Siemens en Alstom kondigden de deal in 2017 aan en vorig jaar werd door Brussel een diepgaand onderzoek ingesteld naar de zaak. Siemens is vooral bekend als fabrikant van de hogesnelheidstrein ICE, maar maakt ook stadstrams zoals de Combino in Amsterdam. Alstom is onder meer de maker van de TGV in Frankrijk.

Terug naar boven