r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Juncker ontvangt May donderdag in Brussel

dinsdag 5 februari 2019, 13:47
gewijzigd
Handshake between Theresa May, on the left, and Jean-Claude Juncker
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De Britse premier Theresa May komt donderdag naar Brussel. Ze zal om 11.00 uur worden ontvangen door de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Dat heeft een woordvoerder van de commissie bekendgemaakt. In de middag, om drie uur, ontmoet ze ook EU-president Donald Tusk.

,,We zullen haar met plezier weer zien'', zei de commissiewoordvoerder. Het dagelijks bestuur van de EU verwacht dat May komt vertellen wat nu volgens haar de volgende stappen moeten zijn. Brussel wil dat zij met concrete voorstellen komt waarmee het Britse parlement akkoord kan gaan met de overeenkomst die de scheiding tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk regelt. ,,Onze positie is duidelijk, we hebben dat verschillende keren gezegd. We wachten het af'', aldus de woordvoerder.

Het Britse parlement heeft May opgedragen te gaan heronderhandelen over het terugtrekkingsakkoord, met name over de zogenoemde backstop-regeling die garandeert dat er nooit meer een harde grens tussen het Britse Noord-Ierland en de Ierse republiek komt. May schreef zondag zelf in de krant The Sunday Telegraph dat ze in Brussel gaat ,,strijden voor Groot-Brittannië en Noord-Ierland''. ,,De klok tikt en het zal niet gemakkelijk zijn de veranderingen uit te onderhandelen die het parlement wil zien.’’

Juncker heeft er steeds op gehamerd dat er niet getornd kan worden aan de principe-overeenkomst die de EU eind vorig jaar sloot met May over het Britse vertrek uit de EU per 30 maart. Zonder afspraken dreigt er een chaotische brexit.

Behalve Juncker spreekt May donderdag ook met de EU-brexitonderhandelaar Michel Barnier. Voorafgaand aan Mays bezoek ontvangt zowel Juncker als EU-president Donald Tusk woensdag in Brussel de Ierse premier Leo Varadkar.

Terug naar boven