r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Stef Blok: Ik wil een minder politieke Europese Commissie

dinsdag 5 februari 2019, 12:08
Stef Blok
Bron: Nederlands Voorzitterschap EU 2016

DEN HAAG (PDC) - Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok wil een Europese Commissie die zich in de toekomst zo weinig mogelijk bemoeit met politieke keuzes. "Dit orgaan is, boven alles, de motor achter het Europese wetgevingsproces. Als waakhond van de EU-verdragen, moet de Commissie vooral toezien op naleving van de regels."

Deze uitspraken deed Stef Blok in een opiniestuk in de Financial Times. Hij loopt daarmee vooruit op de spannende maanden die Europa te wachten staat, nu de Europese Verkiezingen het Europese landschap kunnen veranderen. Blok keert zich af van Jean-Claude Juncker, die zichzelf neerzet als de politiek leider van de Europese Commissie. Volgens Blok zou de Europese Commissie zich op een objectieve manier moeten presenteren. Daarmee moet een 'onnodige Europeanisering van beleid' worden voorkomen.

Om dit te bereiken, doet Blok enkele voorstellen in zijn artikel. Zo wil hij minder vicevoorzitters van de Europese Commissie, moet de Hoge Vertegenwoordiger een grotere bevoegdheid krijgen en moet de Europese Commissie een grotere mate van transparantie nastreven.

Bron: Financial Times

Terug naar boven