r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte 'bezorgd' over nieuw voorstel Britten

vrijdag 1 februari 2019, 17:09
Premier Rutte (Gesprek met de minister-president)

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is ,,wel iets bezorgd" over het nieuwe brexitvoorstel waar de Britse regering mee gaat komen ,,omdat het toch weer lijkt op het sleutelen aan de backstop". Dat zal dan volgens hem een ,,ingewikkelde discussie" worden.

De backstop is de garantieregeling dat er geen harde grens komt tussen Ierland en Noord-Ierland na de Britse uitreding uit de Europese Unie. Volgens de premier zit de EU op één lijn als het gaat om de backstop. Daar wordt niet aan getornd, maakte Brussel al eerder duidelijk.

Ook herhaalde Rutte bezorgd te zijn over de voorbereiding van Nederlandse bedrijven en instellingen op de brexit. Op 29 maart verlaten de Britten de EU. De kans wordt steeds groter dat er geen scheidingsakkoord ligt voor die datum. De bedrijven en instellingen kunnen ,,serieuze problemen" verwachten als ze niet goed zijn voorbereid, waarschuwde Rutte na de ministerraad.

Maandag heeft Rutte een gesprek met Michel Barnier, de brexitonderhandelaar namens de EU. De Fransman komt aan het eind van de middag naar Den Haag.

Terug naar boven