r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

NVWA leidt 143 nieuwe medewerkers op om brexit

vrijdag 1 februari 2019, 8:48
Isabel Garcia Tejerina, Spain's Agriculture Minister, 3rd on the left, and Phil Hogan, in ...
Bron: European Commission

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) wil vanwege de naderende brexit 143 nieuwe medewerkers opleiden, van wie honderd dierenartsen. De NVWA gaat er volgens een woordvoerder van uit dat alle zaken die uit het Verenigd Koninkrijk worden geïmporteerd, voortaan moeten worden gecontroleerd.

,,Wij willen voorzorgsmaatregelen nemen’’, zo bevestigt de zegsvrouw een bericht van de NOS. Ook als de brexit soepeler gaat dan nu wordt verwacht, zullen de nieuwe mensen aan de bak kunnen bij de NVWA. ,,Wij hebben altijd behoefte aan dierenartsen. Die zijn niet zo makkelijk te vinden in Nederland’’, zegt ze.

De extra mensen zijn vooral nodig voor controles op dieren en etenswaren, omdat die extra werk inhouden, aldus de zegsvrouw. ,,Brussel schrijft voor dat voedsel en voedselgerelateerde producten uit derde landen, en dat wordt het VK, moeten worden geïnspecteerd door veterinair geschoolde mensen.’’ Wat er gaat gebeuren met producten die naar het VK gaan, is nog onduidelijk, omdat dat ligt aan de eisen die het VK zelf gaat stellen, vertelt ze verder.

Veel van de nieuwe medewerkers komen uit Oost- en Zuid-Europa, waar de NVWA via bureaus mensen werft. Zij krijgen onder meer een intensieve taalcursus en worden opgeleid voor het werk tot NVWA-inspecteur.

Terug naar boven