r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europa's grote breuklijn: in gesprek met schrijver Simon Winder, Amsterdam

datum 15 februari 2019 13:00 - 14:30
plaats Amsterdam
locatie Spui 25-27, 1012 XM Toon locatie
aanwezigen A.F. (Lex) Heerma van Voss e.a.
organisatie Universiteit van Amsterdam (UvA)

In samenwerking met Athenaeum Boekhandel

15feb2019 13.00 - 14.30

Evenement

In zijn nieuwe boek ‘Lotharingia’ leidt de bekende schrijver Simon Winder ons langs de steden en dorpen van Lotharingia en vertelt hij een persoonlijke geschiedenis van deze strook land, van de Frankische oorsprong in de negende eeuw tot onze tijd. Vandaag gaat Lex Heerma van Voss met Winder in gesprek.

Lotharingia is de brede strook land die van de Noordzee tot aan het Juragebergte loopt. Een gebied dat ontstond na de opdeling van het rijk van Karel de Grote in 843 tussen zijn drie zonen. West-Francië ging naar Karel de Kale, Oost-Francië naar Lodewijk de Duitser en het middenstuk, Midden-Francië, naar Lotharius. Deze verdeling ligt aan de basis van de het huidige Europa, inclusief de eeuwenlange Frans-Duitse rivaliteit. Lotharingia is een complex en verwarrend gebied. Het strekt zich uit over vijf landen - Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk en Duitsland - en heeft dan ook een grote diversiteit aan landschappen: van de sombere chaos van het Zwarte Woud tot de weidse Hollandse polders. Het is ook een gebied dat dicht bezaaid is met ommuurde steden en de verweerde restanten van kastelen, en waar keer op keer de veldslagen plaatsvonden die bepalend waren voor de toekomst van Europa. In dit programma gaan we in gesprek met Winder, wiens stijl een mix van reisbeschrijving en geschiedenis is in de beste Britse traditie. Moderatie: Lex Heerma van Voss.

Over de spreker

Simon Winder werkt in de Engelse uitgeverswereld. Eerder schreef hij de veelgeprezen boeken Germania en Danubia.

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

Locatie

Gepubliceerd door Spui25


1.

Meer over...

Terug naar boven