r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Europees Parlement stemt voor lobbyregister

donderdag 31 januari 2019, 14:08
gewijzigd
Europees Parlement
Bron: Wikicommons/David Iliff

BRUSSEL (ANP) - Europarlementariërs in invloedrijke posities moeten ontmoetingen met lobbyisten gaan bijhouden in een lobbyregister. Een meerderheid (386 tegen 200) stemde in het Europees Parlement donderdag voor meer transparantie bij contacten met vertegenwoordigers van belangengroepen.

Er was een absolute meerderheid van 376 stemmen vereist om de regels aan te passen. Meerdere Duitse Europarlementariërs van de christendemocratische EVP vinden dat een verplicht lobbyregister hen belemmert in hun activiteiten als volksvertegenwoordiger. Zij dwongen een geheime stemming af. Het CDA zei bij monde van delegatieleider Esther de Lange wel voor meer transparantie te zijn. Ook de VVD'ers stemden volgens een woordvoerder voor.

Alleen rapporteurs en commissievoorzitters worden verplicht hun lobby-ontmoetingen in een ‘transparantieregister’ te gaan opnemen. Voor EU-commissarissen geldt die verplichting al. 'Gewone' Europarlementariërs worden vooralsnog alleen ,,aangemoedigd'' hun lobbycontacten te publiceren. Bij het EU-parlement zijn meer dan 7000 lobbyisten geaccrediteerd.

Volgens Bas Eickhout (GroenLinks) maakt de maatregel ,,voor Europeanen zichtbaar welke belangen volksvertegenwoordigers behartigen''. Belangen van onder meer de auto-, farmaceutische en tabaksindustrie klonken volgens hem de afgelopen jaren veel te luid door in wetgeving, ,,ten koste van het klimaat, milieu en gezondheid. Met deze verplichte openheid over contacten met lobbyisten, wordt het eenvoudiger voor de buitenwereld om te zien hoe Europese besluiten tot stand komen.''

De nieuwe regels schrijven ook voor dat Europarlementariërs afzien van onwenselijk gedrag, zoals het tonen van banners, beledigende of haatzaaiende taal en het psychologisch of seksueel lastigvallen van medewerkers. Zij moeten de nieuwe gedragscode onderschrijven in een schriftelijke verklaring.

Delen

Terug naar boven