r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Rutte vindt Brussel te laks voor Italië

donderdag 24 januari 2019, 17:58
gewijzigd
Mark Rutte bij Europese Raad
Bron: The Council of the European Union

DAVOS/DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte vindt Brussel te laks voor Italië. De Europese Commissie moet de regering in Rome harder aanpakken voor het schenden van afspraken over de begroting. De huidige gang van zaken voedt het wantrouwen bij bijvoorbeeld Nederlanders.

De Europese Commissie treedt niet op tegen Italië en legt het land geen boetes op, klaagde de premier tijdens een debat op een internationale economische top in het Zwitserse Davos. Het is niet goed als landen die hun eigen huis niet op orde brengen, daar mee wegkomen, betoogde Rutte.

Eerder deze week laakte minister Wopke Hoekstra van Financiën al de Brusselse omgang met Italië, dat minder wil bezuinigen dan afgesproken. De bewindsman eiste opheldering. Verantwoordelijk EU-commissaris Pierre Moscovici reageerde als door een wesp gestoken. ,,Dit is geen nuttige discussie.''

Brussel besloot vorige maand af te zien van een strafprocedure tegen Italië voor het niet voldoen aan de Europese begrotingsregels. Hoekstra noemt dat een gemiste kans, maar volgens de Europese Commissie kreeg de aanpak om een compromis te zoeken steun van alle landen.

Een wekenlange dialoog met Rome resulteerde in een akkoord over het terugbrengen van het begrotingstekort van 2,4 naar 2,04 procent, hoewel de Italianen met hun enorme staatsschuld eigenlijk meer hadden moeten doen. De beoogde uitgaven van de rechts-populistische regering werden met 10,25 miljard euro teruggeschroefd.

Terug naar boven