r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Topman Airbus levert felle kritiek op brexit

donderdag 24 januari 2019, 14:56

TOULOUSE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De topman van de Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft felle kritiek geleverd op de brexit. Volgens Tom Enders kan Airbus gedwongen worden af te zien van toekomstige investeringen in Groot-Brittannië als er een no-dealbrexit komt, of kan Airbus zelfs besluiten om te vertrekken uit het land.

De topman uitte zijn kritiek op de brexit in een videobericht. Hij noemde het een schande dat meer dan twee jaar na het brexitreferendum bedrijven nog steeds geen fatsoenlijke toekomstplannen kunnen maken vanwege alle onzekerheid. Hij deed dan ook een oproep voor een pragmatisch voorstel voor een Brits vertrek uit de Europese Unie.

Enders gaf al vaker zijn ongezouten mening over de brexit. Airbus maakt onder meer vleugels voor vliegtuigen in Groot-Brittannië en heeft er 14.000 mensen in directe dienst en zorgt voor veel indirecte werkgelegenheid. Volgens Enders zijn er meer dan genoeg andere landen die graag vleugels voor Airbus willen bouwen.

De Britse minister voor brexitzaken Stephen Barclay liet in het parlement weten de waarschuwing van de Airbus-topman zeer serieus te nemen. Volgens Barclay steunt Enders het brexitplan van premier Theresa May, dat vorige week nog werd verworpen door het Lagerhuis. ,,De topman en anderen in de zakenwereld zijn heel helder in hun standpunt dat ze de onzekerheid van een no-dealbrexit willen voorkomen en daarom steunt hij onze premier'', aldus de minister.

Het Britse Sky News kwam donderdag met berichten dat de Amerikaanse autobouwer Ford Motor de financiële impact van een no-dealbrexit voor dit jaar alleen al inschat op 800 miljoen dollar, ruim 706 miljoen euro. Dat heeft onder meer te maken met een voorziene verdere waardedaling van het pond en tarieven van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) die dan waarschijnlijk gevoerd zullen worden. Ongeveer een kwart van het personeel van Ford in Europa, 13.000 van de 54.000 medewerkers, werkt in het Verenigd Koninkrijk.

Terug naar boven