r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

ECB tornt niet aan rentetarieven

donderdag 24 januari 2019, 15:51
gewijzigd
Biljetten in hand

FRANKFURT (ANP) - De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente op het huidige, zeer lage niveau. Dat heeft de ECB besloten op zijn beleidsvergadering. Alom werd al rekening gehouden met een gelijkblijvende rente. De ECB herhaalde verder zeker tot na de zomer vast te houden aan de huidige rentetarieven.

De herfinancieringsrente blijft 0 procent. Dat betekent dat banken gratis geld kunnen lenen bij de ECB. De depositorente staat op min 0,4 procent. Als banken geld in Frankfurt stallen, leggen ze daar dus geld op toe.

De ECB gaat vrijkomend geld van obligaties die in het opkoopprogramma zijn gekocht opnieuw investeren. Dat blijft de centrale bank tenminste doen tot nadat de rente is verhoogd maar mogelijk ook daarna als het noodzakelijk is.

In een toelichting gaf ECB-president Mario Draghi aan dat het risico op een economische neergang nu is toegenomen. Dat wijt de Italiaan aan onzekerheid door onder meer de brexit en protectionisme, zoals de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Die drukken op het sentiment, waardoor het vertrouwen afneemt. Een kans op een recessie schat Draghi voorlopig als klein in.

De inflatie blijft voorlopig nog even aan de lage kant, maar op de middellange termijn heeft de ECB vertrouwen dat die omhoog gaat tot het gestelde doel van net geen 2 procent. Onder meer de sterke loongroei in de eurozone gaat daar volgens de beleidsbepalers aan bijdragen.

Terug naar boven