r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brussel sleept Londen voor EU-hof om btw

donderdag 24 januari 2019, 12:30
Monopolie

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie daagt de Britse regering voor het Europese Hof van Justitie wegens het niet naleven van btw-voorschriften voor bepaalde grondstoffenmarkten. Op bepaalde transacties wordt een btw-nultarief toegepast, wat volgens Brussel een oneerlijk concurrentievoordeel oplevert voor handelaars in de City ten opzichte van handelaars elders in de EU.

De uitzonderlijke nultarieven werden aanvankelijk, al in 1977, door Brussel goedgekeurd voor de handel van commodities op bepaalde termijnmarkten zoals de metaalbeurs, de London Metal Exchange. Maar door de jaren heen heeft het Verenigd Koninkrijk de reikwijdte van de uitzonderingsmaatregel aanzienlijk uitgebreid, constateert de commissie. Dat leidt tot grote verstoring van en schade voor andere financiële markten in de EU.

Brussel was afgelopen zomer al een inbreukprocedure tegen Londen over de kwestie begonnen, maar daar heeft de regering niet op gereageerd. Daarom stapt de commissie nu naar de hoogste Europese rechter.

Terug naar boven