r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Letland heeft na maanden formatie regering

woensdag 23 januari 2019, 16:40
Lidstaten en kandidaat-lidstaten Europese Unie

RIGA (ANP/DPA) - Meer dan drie maanden na de parlementsverkiezingen in Letland, heeft de Baltische staat een nieuwe regering. Het parlement heeft in meerderheid de zegen gegeven aan de nieuwe premier Krisjanis Karins en zijn kabinet. Letland heeft daarmee weer een centrumrechtse regering.

Ex-europarlementariër Karins heeft aangekondigd dat hij de problemen in de financiële sector wil aanpakken met hervormingen. Hij voorziet ook hervormingen in het onderwijs en de gezondheidszorg. Hij vindt ook dat het land, dat slechts twee miljoen inwoners heeft, iets moet ondernemen om de vergrijzing tegen te gaan. Op buitenlands gebied blijft Letland op de 'Euro-Aziatische koers'.

Karins slaagde erin een coalitie te smeden, ondanks dat hij de leider is van de kleinste partij in het parlement. Zijn partij liberale en conservatieve partij (Jauna Vienotiba) heeft slechts acht van de honderd zetels. Toch steunt twee derde van de volksvertegenwoordiging de nieuwe regering.

De pro-Russische oppositiepartij Harmonie heeft bij de verkiezingen in oktober winst geboekt, maar blijft in de oppositie.

Delen

Terug naar boven