r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Corbyn eist uitsluiting no-dealbrexit

donderdag 17 januari 2019, 19:10
gewijzigd
2 vlaggen. 1 van het Verenigd Koninkrijk 1 van de EU

LONDEN (ANP) - De Britse oppositieleider Jeremy Corbyn heeft volgens Britse media in een e-mail aan alle parlementariërs van zijn partij Labour gevraagd niet met de regering te spreken voor de no-dealbrexit van de baan is. De oproep volgt op de start van nieuwe pogingen van de Conservatieve premier Theresa May om een parlementaire meerderheid te krijgen voor haar plan om uit de Europese Unie te stappen.

May wil daarover met de parlementsleden spreken. Het Lagerhuis heeft bepaald dat ze tot maandag de tijd heeft om met een alternatief te komen voor haar overeenkomst met de EU over de brexit. Dat akkoord werd dinsdag door een grote parlementaire meerderheid weggestemd.

Een motie van wantrouwen tegen de regering, ingediend door Corbyn, haalde het woensdag niet. May doet voornamelijk uitlatingen die de indruk wekken dat haar plan nog met wat aanpassingen een haalbare kaart is en er 29 maart een brexit komt. Ze zegt geen verkiezingen te willen en ziet niets in uitstel van de brexit of een nieuw referendum. Daardoor dreigt er een vertrek uit de EU zonder duidelijke afspraken en velen vrezen dat dat een economische ramp wordt.

Premier May heeft donderdag Corbyn voor de tweede keer geschreven en gevraagd in gesprek te gaan. Ze zei dat het verkeerd is de parlementsleden te verbieden haar te ontmoeten en ze zou graag de voorstellen van Labour bespreken. Maar volgens Sky News heeft May ook gezegd dat Corbyns eis om hoe dan ook een no-dealbrexit uit te sluiten, een onmogelijk voorwaarde voor haar is. Ze sprak donderdag wel met de leiders van andere oppositiepartijen.

Terug naar boven