r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Brits parlement stemt over Mays brexitdeal

dinsdag 15 januari 2019, 0:55
Lagerhuis
Bron: Parliamentray: Deryc R Sands

LONDEN (ANP) - Het Britse parlement (650 zetels) stemt naar verwachting dinsdagavond over de deal die premier Theresa May met de EU heeft gesloten over het vertrek van het koninkrijk uit de Europese Unie. Volgens Britse media maakt haar brexitdeal geen schijn van kans, omdat een grote meerderheid van het Lagerhuis zich om verschillende redenen tegen het akkoord keert. Behalve vrijwel heel de oppositie stemmen mogelijk ook honderd van de 317 parlementsleden van Mays Conservatieve Partij tegen de deal.

May hoopt toch dat ze dankzij de angst voor een brexit zonder afspraken met Brussel, de no-dealbrexit, de parlementariërs op het nippertje achter haar plan krijgt. Een no-dealbrexit zou eind maart een enorme economische klap voor de Britten betekenen en ook Europa beschadigen.

Bij een afwijzing van Mays overeenkomst komt haar regering in gevaar. Een grote afgang zou haar tot aftreden kunnen dwingen of de regering zou vallen door een motie van wantrouwen. May heeft volgens het parlement vanaf woensdag drie werkdagen de tijd om met een ander plan te komen als haar voorstellen dinsdagavond in het Lagerhuis sneuvelen. Onder de opties zijn uitstel van de brexit, verkiezingen, nog een referendum over het EU-lidmaatschap of gewoon lid blijven.

Delen

Terug naar boven