r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Burgemeester Gdansk overleden na steekpartij

dinsdag 15 januari 2019, 8:21
gewijzigd

WARSCHAU (ANP/RTR) - De burgemeester van de Poolse stad Gdansk, Pawel Adamowicz (53), is overleden aan de verwondingen die hij door een steekincident had opgelopen. Dat heeft de Poolse minister van Gezondheid maandag in een verklaring laten weten.

,,Wij konden niet winnen'' zei minister van Gezondheid Lukasz Szumowski tegen Poolse media.

Adamowicz raakte zondagavond ernstig gewond toen een man op hem instak tijdens een bijeenkomst voor goede doelen. De aanvaller stormde volgens Poolse media het podium op en viel de burgemeester met een mes aan.

Volgens getuigen schreeuwde de man dat hij onschuldig in de gevangenis had gezeten tijdens de vorige regering, die werd geleid door Adamowicz' voormalige partij. De man werd nog op het podium overmeesterd en aangehouden. Hij is een 27-jarige inwoner van Gdansk met een strafblad, die zich met een perspas toegang had verschaft tot de bijeenkomst.

Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, liet weten ,,kapot'' te zijn van het overlijden van de burgemeester. ,,Zulk zinloos geweld. Mijn gedachten en gebeden zijn bij zijn geliefden en vrienden'', twitterde hij. ,,Gdansk, Polen en Europa zullen hem missen.''

,,Moge hij rusten in vrede'', twitterde Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, over zijn ,,goede vriend’’. De leider van de rechtse regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid (PiS), Jaroslaw Kaczynski, sprak zijn medeleven uit met de familie van het slachtoffer en zei pijnlijk getroffen te zijn door ,,de tragische dood van Pawel Adamowicz door een criminele aanval''. President Andrzej Duda riep op tot eenheid in de strijd tegen geweld. ,,Vandaag is iets onvoorstelbaar ergs gebeurd''.

Adamowicz was al twintig jaar burgemeester van Gdansk. Hij maakte deel uit van de democratische beweging die in de jaren tachtig in de Poolse stad ontstond onder leiding van Lech Walesa.

Delen

Terug naar boven