r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

VS waarschuwen Duitse bedrijven over pijplijn

zondag 13 januari 2019, 14:03
Pit van een gasfornuis

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse ambassadeur in Duitsland heeft Duitse bedrijven die betrokken zijn bij het Russische gasproject Nord Stream 2 gewaarschuwd dat zij mogelijk te maken kunnen krijgen met sancties als wordt doorgewerkt aan de pijplijn.

Ambassadeur Richard Grenell stuurde daarover een brief naar Duitse ondernemingen die meewerken aan het project. Er werden geen namen van bedrijven genoemd. De Amerikanen denken dat Rusland de nieuwe pijpleiding kan gebruiken om politieke macht uit te oefenen op Europese landen.

Nord Stream 2 is een nieuwe pijpleiding die door de Oostzee moet lopen om delen van Europa van Russisch gas te voorzien. Het project van het Russische staatsbedrijf Gazprom wordt medegefinancierd door vijf Europese energiebedrijven, waaronder Shell. Eerder waarschuwde de Amerikaanse ambassadeur in Nederland al dat Nederlandse bedrijven te maken kunnen krijgen met sancties. Het gaat bijvoorbeeld om baggeraars Van Oord en Boskalis en ook Shell.

Ook de Duitse energiebedrijven Wintershall en Uniper zijn betrokken bij Nord Stream 2 als medefinanciers, net als het Franse Engie en het Oostenrijkse OMV. De aanleg van de pijplijn van ongeveer 1200 kilometer lang kost zo'n 9,5 miljard euro en moet voor het einde van dit jaar klaar zijn.

President Donald Trump heeft gezegd dat Duitsland ,,gegijzeld'' wordt door Rusland vanwege de afhankelijkheid van Russisch gas. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas verklaarde vorige week nog dat het Europese energiebeleid in Europa moet worden bepaald en niet in de Verenigde Staten. Sancties zijn volgens hem een verkeerde aanpak van de kwestie.

Delen

Terug naar boven