r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek uitroepteken

Blok: Roemenië nog niet in Schengenzone

vrijdag 11 januari 2019, 19:24
gewijzigd
Paspoort controle

DEN HAAG/BOEKAREST (ANP) - Roemenië kan voorlopig niet toetreden tot de paspoortvrije Schengenzone. Het EU-land maakt volgens het kabinet onvoldoende voortgang met justitiële hervormingen en het bestrijden van corruptie. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken heeft dat vrijdag gezegd.

Hij reageerde op een oproep van voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Die hoopt dat premier Mark Rutte zich inzet voor de toetreding van Roemenië tot de Schengenzone. ,,Ik ben in continue dialoog met de Nederlanders en anderen om hun uit te leggen dat Roemenië aan de technische voorwaarden voor toetreding voldoet’’, zei hij tijdens een bezoek aan Boekarest. ,,Hij weet dat ik van hem verwacht dat hij op dit vlak vooruitgang boekt.’’

Maar Blok wijst op een rapport uit november. Daaruit blijkt volgens hem dat Roemenië nog te weinig vooruitgang laat zien. Blok onderstreepte dat Nederland hierin niet alleen staat. Ook Frankrijk verzet zich ertegen dat Roemenië deel gaat uitmaken van de Schengenzone. Het Europees Parlement gaf vorige maand met grote meerderheid groen licht hiervoor, maar de Tweede Kamer is erg kritisch.

Rutte was in september in Boekarest, waar hij de toetreding tot Schengen linkte aan het jaarlijkse toezichtrapport van de Europese Commissie over de Roemeense rechtsstaat. Daarbij bleek dat de vooruitgang die Roemenië de afgelopen tien jaar maakte bij justitiële hervormingen en in de strijd tegen corruptie deels is teruggedraaid.

Van de 28 EU-landen maken naast Roemenië en Bulgarije ook Kroatië, Cyprus, het Verenigd Koninkrijk en Ierland geen deel uit van de Schengenzone.

Terug naar boven