r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ford zet mes in Europese divisie

donderdag 10 januari 2019, 12:47
Duisburg
Bron: © Liesbeth Weijs

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse automaker Ford zet het mes in zijn Europese divisie. De automaker schrapt naar verwachting duizenden banen en sluit mogelijk enkele fabrieken. De productie van sommige modellen voor de Europese markt wordt gestaakt. Ook de samenwerking in Rusland wordt tegen het licht gehouden. Met de ingrepen wil Ford weer winstgevend worden in de regio.

Bij Ford in Europa werken circa 54.000 medewerkers, vooral in Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. Dat laatste land is de belangrijkste markt voor Ford in Europa, maar hier is wel sprake van krimp. De automaker vreest in het bijzonder de impact van de naderende brexit.

De stap sluit aan bij eerdere ingrepen die Ford op zijn thuismarkt al deed. Aantallen noemde de Europese baas van Ford, Steven Armstrong, evenwel niet. ,,Er zal een significante impact zijn in Europa. We gaan alle opties bekijken", aldus Armstrong. Tot die opties behoren ook fabriekssluitingen.

Modellen die minder rendabel zijn, zal Ford uitfaseren. Onder meer een fabriek in het Duitse Saarlouis waar de compacte SUV C-MAX gebouwd wordt, gaat dicht. Ook had Ford al aangekondigd een versnellingenfabriek in Bordeaux te sluiten.

De Europese personenautotak drijft vooral op hatchbacks als de Fiesta en de Focus. Het bedrijf wil zich meer richten op SUV's en soortgelijke auto's. Ook gaat Ford de Europese tak in drie divisies opdelen. Een voor de personenauto's, een met bedrijfswagens waar volgens Armstrong ,,solide winsten'' mee worden behaald. De derde divisie betreft over importmodellen, zoals de Ford Mustang.

Ford kondigde vorig jaar al een grote reorganisatie aan. Naast Europa schrijft het bedrijf ook in Azië rode cijfers. Daarnaast heeft het concern geld hard nodig voor de ontwikkeling van elektrische en zelfrijdende auto's.

Terug naar boven