r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bruins wil Novartis en EU spreken over kankermiddel

woensdag 9 januari 2019, 23:47
Bruno Bruins
Bron: Rijksoverheid.nl

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse minister Bruno Bruins (Medische Zorg) wil ,,nog deze week'' om tafel met farmaceut Novartis. Die heeft de rechten op een in het Rotterdamse Erasmus MC ontwikkeld middel tegen kanker opgekocht, waarna de prijs is verzesvoudigd. Zorgverzekeraars willen het daarom niet langer vergoeden.

Novartis moet daar snel tekst en uitleg over komen geven, aldus Bruins in het televisieprogramma Jinek. Eerder op de dag had de bewindsman de handelwijze van de Zwitserse farmaceut al veroordeeld als ,,een voorbeeld van hoe het niet moet''.

Europese regels, die zijn bedoeld om fabrikanten aan te zetten nieuwe medicijnen uit te vinden, pakken volgens de minister hier verkeerd uit. Daarom wil hij de kwestie ook in EU-verband bespreken.

Bruins vindt dat Novartis de verhoging niet onderbouwt. Het bedrijf ,,voegt hier geen maatschappelijke meerwaarde toe, men vercommercialiseert een bestaande apotheekbereiding''. De minister wijst erop dat ziekenhuisapothekers het middel ook zelf mogen maken. Dat wordt nog gewoon vergoed.

Ook KWF Kankerbestrijding vindt de prijsverhoging onacceptabel, omdat ,,volstrekt onduidelijk''is hoe die tot stand is gekomen. ,,Dit is zeer slecht nieuws voor de patiënt. Het bedrijf moet openheid van zaken geven'', aldus een woordvoerder.

Het gaat om het kankermedicijn lutetium-octreotaat, voor de behandeling van bepaalde tumoren die kunnen opduiken in onder meer de maag, lever of alvleesklier. Het unieke medicijn bleek zo succesvol, dat ook het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam en het UMC Utrecht behandelingen ermee gingen aanbieden.

De ziekenhuizen maakten het middel voorheen zelf, voor ongeveer 4000 euro per infuus. Novartis vraagt nu zo’n 23.000 euro per infuus. Een kuur bestaat uit vier infusen. Volgens NTvG heeft het bedrijf via een overname het middel opgekocht en geregistreerd bij het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) als behandeling tegen een zeldzame ziekte.

Het Erasmus heeft sinds 2000 meer dan 1500 patiënten uit het binnen- en buitenland behandeld met het middel, onder wie de overleden Apple-topman Steve Jobs.

Terug naar boven