r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

'Stakingen zaten vliegverkeer dwars'

maandag 7 januari 2019, 11:51

ARNHEM (AFN) - Stakingen bij personeel van luchtvaartmaatschappijen als Ryanair en Transavia hebben er vorig jaar mede toe geleid dat er meer vluchten werden geannuleerd. Volgens EUclaim, een bedrijf dat gedupeerde passagiers tegen een vergoeding helpt hun schade te verhalen, werden vorig jaar 7341 vluchten van en naar Nederland geschrapt. Een jaar eerder gingen bijna 7000 vluchten om uiteenlopende redenen niet door.

Bij 2951 vluchten was in 2018 sprake van een forse vertraging. Een jaar eerder kampten 3451 vluchten met een oponthoud van ruim drie uur. Bij zo'n lange vertraging hebben passagiers doorgaans recht op compensatie. Dat geldt evenwel niet als de luchtvaartmaatschappij zich kan beroepen op overmacht, bijvoorbeeld bij extreem weer.

EUclaim merkt op dat meer passagiers vorig jaar recht hadden op een vergoeding. In totaal ging het volgens de organisatie om 839.500 gedupeerde reizigers.

Door capaciteitsproblemen op Schiphol en de perikelen rond de aanstaande brexit voorziet EUclaim dit jaar een toename van het aantal geschrapte vluchten.

Terug naar boven