r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

The 12th SET Plan conference 2019 "Making the energy transition happen locally", Boekarest

Regeringsgebouw/oude paleis van Ceausescu in Boekarest, Roemenië
datum 12 juni 2019 09:00 - 14 juni 2019 18:00
plaats Boekarest, Roemenië
locatie Politehnica University of Bucharest, 313 Splaiul Independetei boulevard, Bucharest, 060042, Romania Toon locatie
organisatie Europese Commissie (EC), Raad van de Europese Unie (Raad), Comité van de Regio's (CvdR)

What is the role of cities and regions in Europe’s energy transition? How can local and regional actors accelerate the deployment of low-carbon technologies to unlock the full benefits of Europe’s decarbonisation? What investment mechanisms can foster the market uptake of innovative eco products and services? In which concrete ways does the EU’s SET Plan contribute to fast-tracking the energy transition in our cities and regions?

These are some of the questions that will be guiding the 12th high-level SET Plan conference, co-organised by the European Commission, the Presidency of the Council of the European Union and the European Committee of the Regions, with the support of the Romanian Municipalities Association and the Romanian Ministry of Energy.

Agenda and more information about the event

Livestream

For social media: #SETPlan19 and #Regions4Climate

Register

Practical information

When

Wednesday 12 June 2019, 9.00 - Friday 14 June 2019, 18.00 (CEST)

Where

Aula of the Politehnica University of Bucharest

Bucharest

Romania

Attend

Register

Organiser

Energy, Joint Research Centre, Research and Innovation

Website

SET Plan 2019 conference

Topic

Energy

Related links


Inhoud

1.

Europese Commissie (EC)

Deze instelling van de Europese Unie kan worden beschouwd als het 'dagelijks bestuur' van de EU. De leden van de Europese Commissie worden 'Eurocommissarissen' genoemd. Elke Eurocommissaris is verantwoordelijk voor één of meerdere beleidsgebieden. Momenteel zijn er 27 Eurocommissarissen, voor elke lidstaat één. Samen vormen zij het college van Eurocommissarissen. De Eurocommissarissen moeten het belang van de Europese Unie als geheel behartigen, niet dat van hun eigen land.

De Europese Commissie mag als enige EU-instelling wetsvoorstellen indienen; zij heeft het zogenaamde recht van initatief. Daarnaast controleert de Commissie of de Europese wetgeving juist wordt toegepast in de lidstaten, onderhandelt zij in internationale organisaties als de Wereldhandelsorganisatie (WTO) over de handel van de Unie met het 'buitenland' en is zij verantwoordelijk voor het beheer van de Europese begroting van ongeveer 140 miljard euro per jaar.

2.

Raad van de Europese Unie (Raad)

In deze instelling van de Europese Unie (kortweg 'de Raad van Ministers' of nog korter 'de Raad' genoemd) zijn de regeringen van de 27 lidstaten van de EU vertegenwoordigd. De Raad oefent samen met het Europees Parlement de wetgevings- en begrotingstaak uit. Dit houdt in dat de Raad zijn goedkeuring moet geven aan elk wetsvoorstel van de Europese Commissie en aan elke voorgestelde EU-begroting. Nationale regeringen kunnen dus via de Raad invloed uitoefenen in de EU. De Raad neemt ook beslissingen over het buitenlands- en veiligheidsbeleid.

3.

Comité van de Regio's (CvdR)

Dit orgaan is de spreekbuis voor lokale en regionale overheden binnen de Europese Unie. De Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie zijn in bepaalde gevallen verplicht advies te vragen aan het Comité van de Regio's (CvdR), voordat zij een besluit kunnen nemen.

4.

Meer over...

Terug naar boven