r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Op de agenda in 2019: Europese verkiezingen, belastingen, klokkenluiders

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 27 december 2018.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:01:53)

Verkiezingen, de toekomst van de EU, Brexit... het nieuwe jaar gaat van start met een drukke agenda voor het Europees Parlement.

Europese verkiezingen 2019

De volgende Europese verkiezingen vinden plaats van 23 tot en met 26 mei. Europese burgers zullen 705 EP-leden verkiezen om het nieuwe Europees Parlement te vormen, dat vervolgens een nieuwe voorzitter van de Commissie zal kiezen. Dit voorjaar zullen de spitzenkandidaten met elkaar in debat gaan.

Access to video: Bekijk de video

(Duur van de video:00:45)

Toekomst van de EU

De leden zullen met de regeringsleiders blijven debatteren over de toekomst van de EU. De Spaanse premier Pedro Sanchez, de Finse premier Juha Sipilä en de Italiaanse premier Giuseppe Conte spreken begin volgend jaar de leden toe.

Brexit

Het Verenigd Koninkrijk zou in maart 2019 de EU moeten verlaten. Een overeenkomst over de Brexit moet worden goedgekeurd door het Europees Parlement.

Digitale belastingheffing

Techgiganten zoals Google, Apple en Facebook zouden te maken kunnen krijgen met nieuwe belastingen volgens regels die in januari moeten worden goedgekeurd. De nieuwe EU-regels hebben tot doel ervoor te zorgen dat digitale bedrijven belasting betalen in de landen waar ze winst maken.

Meerjarenbegroting van de EU

Het Parlement heeft zijn prioriteiten voor de volgende meerjarenbegroting van de EU, hetmeerjarig financieel kader (2021-2027), goedgekeurd en dringt er bij de Raad op aan besprekingen te beginnen. De leden willen vóór de Europese verkiezingen een akkoord bereiken om vertragingen voor belangrijke projecten en banenverlies te voorkomen.

Autorisatie pesticiden

De bijzondere commissie toelatingsprocedure van de Unie voor pesticiden sluit haar werkzaamheden af met een verslag in januari waarin wordt opgeroepen tot de hoogste normen om een ​​hoog niveau van bescherming van de gezondheid van mens en dier en van het milieu te waarborgen.

Vrijhandelsverdragen

In februari buigt het Parlement zich over de vrijhandelsovereenkomsten met Singapore. Singapore is een belangrijke handelspartner van de EU en huisvest meer dan 10.000 Europese bedrijven. De vrijhandelsovereenkomst EU-Singapore zal bijna alle heffingen afschaffen en de handel vereenvoudigen.

Nieuwe maatregelen om strategische communicatie te versterken

De leden bespreken het antwoord van de EU op propaganda tegen de EU door andere landen. De EU wil maatregelen zoals het verbeteren van de mediageletterdheid, het vergroten van het bewustzijn of het bevorderen van onafhankelijke onderzoeksjournalistiek.

Klokkenluiders

De leden blijven werken aan voorstellen om de bescherming van klokkenluiders in de EU te versterken in de nasleep van recente schandalen zoals Dieselgate, LuxLeaks en de Panama Papers en Cambridge Analytica.

Meer informatie

Productinformatie

REF.: 20181122STO19861

Gecreëerd: 27-12-2018 - 08:00


Terug naar boven