r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EC ziet af van strafprocedure tegen Italië

woensdag 19 december 2018, 13:17
gewijzigd
Eurocomissarissen Dombrovskis en Moscovici
Bron: © European Union, 2016

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie gaat niet verder met de strafprocedure tegen Italië over de begrotingscijfers. Vicevoorzitter Valdis Dombrovskis en EU-commissaris Pierre Moscovici hebben dat bekendgemaakt in Brussel.

Rome en Brussel zijn een pakket begrotingsmaatregelen overeengekomen waarmee Italië een zogenoemde buitensporige tekortprocedure voorkomt. Het land riskeerde daarmee boetes voor het niet voldoen aan de Europese begrotingsregels.

De commissie keurde eerder de Italiaanse ontwerpbegroting voor 2019 af waarin een begrotingstekort van 2,4 procent werd voorzien. Dat is nu omlaag gebracht naar 2,04 procent van het bbp. Het akkoord volgt op een wekenlange ,,dialoog'' tussen de Italiaanse regering en de commissie. Volgens vicevoorzitter Valdis Dombrovskis is de gevonden oplossing ,,niet ideaal'' en moet Italië de staatsschuld dringend omlaag brengen.

De beoogde uitgaven zijn nu volgens hem met 10,25 miljard euro teruggeschroefd, ,,een substantiële verandering." De economische groeiverwachting voor volgend jaar is van een volgens Brussel te optimistisch percentage van 1,5 omlaag bijgesteld naar 1 procent.

Maar ook prijst Brussel de regering, die ,,nog maar enkele weken geleden'' een confronterende toon aansloeg tegen Brussel. Dombrovskis bedankte premier Giuseppe Conte voor de inspanningen.

Delen

Terug naar boven