r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Betere deal voor consumenten: Commissie ingenomen met akkoord over goedkopere grensoverschrijdende betalingen en eerlijkere valutawissel

Met dank overgenomen van Europese Commissie (EC), gepubliceerd op woensdag 19 december 2018.

Het Europees Parlement en de Raad hebben een politiek akkoord bereikt over een voorstel van de Commissie dat grensoverschrijdende betalingen in euro's in de hele EU goedkoper zal maken. De regels waarover een akkoord is bereikt, zullen ook zorgen voor volledige transparantie van de valutawissel wanneer consumenten met kaart betalen.

De Commissie is ingenomen met het politieke akkoord waardoor consumenten en bedrijven zowel in als buiten de eurozone zullen kunnen profiteren van goedkope grensoverschrijdende transacties in euro's. De nieuwe verordening zal er ook voor zorgen dat de valutawisselkosten volledig transparant en vergelijkbaar zijn, zodat consumenten kunnen besparen op de valutawisselkosten wanneer zij reizen of winkelen in het buitenland. Vorige week bereikten het Europees Parlement en de Raad een voorlopig akkoord, maar vandaag hebben de nieuwe regels groen licht gekregen van de permanente vertegenwoordigers bij de EU op hun bijeenkomst in Brussel.

Vicevoorzitter van de Commissie Valdis Dombrovskis, bevoegd voor Financiële Stabiliteit, Financiële Diensten en Kapitaalmarktenunie: "Met dit akkoord zullen de burgers van buiten de eurozone ook profiteren van een van de voordelen van de euro, namelijk goedkope transacties in euro's dankzij de uiterst efficiënte infrastructuur voor betalingen in euro's. Voorts zal deze verordening de concurrentie op het gebied van valutawissel bevorderen. De Europeanen zullen namelijk de wisselkosten gemakkelijk kunnen controleren en vergelijken wanneer zij in het buitenland betalen met hun kaart of wanneer zij online geld overmaken naar een land met een andere valuta van de EU."

Tot vandaag konden grensoverschrijdende betalingen in euro's uit lidstaten van buiten de eurozone in sommige landen tot wel 20 EUR kosten, terwijl gelijkwaardige grensoverschrijdende betalingen uit lidstaten van de eurozone erg goedkoop zijn of zelfs niets kosten. De regels waarover een akkoord is bereikt, zullen het voor consumenten en bedrijven buiten de eurozone mogelijk maken om volledig te profiteren van de eengemaakte markt, en van de efficiënte infrastructuur voor betalingen in euro's wanneer zij geld overmaken, geld opnemen of in het buitenland betalen in euro's. Alle betalingen in euro's buiten de eurozone (binnen de EU) zullen nu evenveel kosten als binnenlandse betalingen in de lokale officiële valuta. Dit betekent dat de vergoedingen voor grensoverschrijdende betalingen in euro's zeer laag zullen zijn of dat die betalingen soms zelfs niets zullen kosten.

De regels bepalen ook dat alle consumenten in de EU de valutawisselkosten zullen kunnen vergelijken wanneer zij met hun kaart betalen in een andere valuta van de EU. Banken, handelaars of exploitanten van geldautomaten die een transactie in de eigen valuta van de consument aanbieden, zullen allemaal de valutawisselkosten op dezelfde wijze moeten aangeven, zodat de consument gemakkelijk de beste optie kan selecteren. Ook zullen consumenten worden geïnformeerd over de valutawisselkosten die door hun bank in rekening worden gebracht wanneer zij via een platform voor onlinebankieren geld naar het buitenland overmaken. Op die manier doet de verordening iets aan de ondoorzichtige prijsstellingsmethoden voor valutawissel, met name voor "dynamische valutawissel", d.w.z. de mogelijkheid om buitenlandse handelaars of exploitanten van geldautomaten te betalen in de eigen valuta.

Achtergrond

Op 28 maart 2018 heeft de Commissie voorgesteld om de bestaande EU-verordening (nr. 924/2009) betreffende grensoverschrijdende betalingen te wijzigen. Deze voorstellen vloeiden voort uit het actieplan inzake financiële diensten voor de consument, dat in maart 2017 werd gepubliceerd.

Sinds haar aantreden is een belangrijke prioriteit van de Commissie-Juncker de totstandbrenging een diepere en eerlijkere eengemaakte markt, die vrij verkeer van mensen, diensten, goederen en kapitaal mogelijk maakt in een economie met een jaarlijks bruto binnenlands product van 15 000 miljard EUR. Door de regels waarover vandaag een akkoord is bereikt, zullen alle consumenten en ondernemingen volledig kunnen profiteren van de voordelen van de eengemaakte markt wanneer zij geld naar het buitenland sturen of er geld opnemen of betalen.

IP/18/6856

 

Contactpersoon voor de pers:

Voor het publiek: Europe Direct per telefoon 00 800 67 89 10 11 of e-mail


1.

Relevante EU dossiers

Terug naar boven