r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Laatste nieuws: 

Michael Ignatieff - Onrust in Europese democratieën?, Amsterdam

deBalie
datum 26 januari 2019 20:00
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
organisatie De Balie

Michael Ignatieff

In de aanloop naar de Europese verkiezingen van mei 2019 en het recente gedwongen vertrek van de prestigieuze Centrale Europese Universiteit in Boedapest (CEU) vertelt vooraanstaand filosoof Michael Ignatieff hoe Europese democratieën ervoor staan.

CEU besloot begin deze maand haar activiteiten vanuit Hongarije te verplaatsen naar Wenen. Na een langdurig conflict tussen de universiteit en de Hongaarse autoriteiten werd de positie van CEU onhoudbaar. Volgens de universiteit voldoet ze aan alle bepalingen in de nieuwe Hongaarse onderwijswet, maar de regering Orbán geeft hen geen toestemming in Hongarije te blijven. Nu is de universiteit Hongarije uitgejaagd. Wat zegt deze stap van CEU over democratie in Europa en de toekomst van voormalige Oostbloklanden? Samen met Michael Ignatieff, CEU rector, schrijver, internationaal geroemd filosoof en voormalig politicus, bekijken we de uitdagingen voor Europese democratieën.

Hoe verhoudt de verloren strijd van CEU zich tot de huidige stand van zaken in Europa? Met de aankomende Europese verkiezingen spreken we met CEU rector Ignatieff over de opkomst van illiberale democratieën in Europa. We vragen hem waarom de toekomst van Europa onzeker is.

Tinneke Beeckman, Vlaams filosofe en schrijfster, leidt de avond in. In haar boek ‘Macht en Onmacht’ bespreekt ze thema’s als democratie, waarheid en slachtofferschap. Ze schrijft over een vertwijfeling in de samenleving en het gebrek aan kritisch denken in de afgelopen jaren.


1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...

Terug naar boven