r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Frankrijk komt met eigen digitaks techreuzen

maandag 17 december 2018, 21:45
Jean Claude Juncker, Emmanuel Macron
Bron: European Commission

PARIJS (ANP/DPA) - Frankrijk voert volgend jaar een speciale belasting in voor grote techbedrijven als er geen Europese belasting komt. Minister Bruno Le Maire van Economische Zaken heeft de Europese Unie tot en met maart gegeven om met een gezamenlijk initiatief te komen. Is dat er niet dan gaat de Franse belasting met terugwerkende kracht op 1 januari in.

Er wordt in Europa al langere tijd nagedacht over een speciale belasting voor techreuzen als Apple, Google en Facebook. Die zouden belast worden over de omzet die ze in een land genereren. Door allerlei trucjes betalen de grote bedrijven namelijk weinig belasting. Frankrijk wil per jaar ongeveer 500 miljoen euro ophalen met de digitaks.

Binnen Europa lukt het nog niet om overeenstemming te bereiken over de techbelasting. Landen als Tsjechië liggen dwars omdat ze vrezen dat de belasting meer kost dan die opbrengt. Alle EU-lidstaten moeten unaniem met de digitaks instemmen.

Eerder kondigde het Verenigd Koninkrijk al aan belasting te heffen over de omzet van grote techbedrijven. Dat gebeurt echter pas vanaf april 2020.

Delen

Terug naar boven