r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

May: brexitstemming in derde week januari

maandag 17 december 2018, 20:13
gewijzigd
Lagerhuis
Bron: parliamentary.uk

LONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Britse premier Theresa May wil het parlement in de derde week van januari alsnog laten stemmen over haar brexitdeal met de EU. De stemming zou eigenlijk al op 11 december plaatsvinden, maar is op het laatste moment uitgesteld omdat de premier op een nederlaag leek af te stevenen.

May stelde in het parlement dat de stemming nu in de week van 14 januari moet plaatsvinden. De leider van de linkse oppositiepartij Labour vindt dat veel te laat. Hij kondigde aan een motie te zullen indienen waarin het vertrouwen in de premier wordt opgezegd. Zo'n motie kan de regering niet ten val brengen, maar een nederlaag zou wel een klap zijn voor May.

Binnen het parlement bestaat veel onvrede over de brexitdeal tussen Londen en Brussel. Het Britse vertrek uit de EU moet al over iets meer dan honderd dagen plaatsvinden, op 29 maart. Als parlementariërs pas in januari kunnen stemmen over de deal, kunnen zij vanwege de naderende deadline meer druk ervaren om die toch maar goed te keuren.

Een woordvoerder van Labour zei eerder dat de partij niet zal toestaan dat May ,,op cynische wijze tijd rekt om een valse keuze te creëren tussen haar verprutste deal en geen deal''. Ook binnen haar eigen conservatieve partij klinkt gemor. Muitende conservatieve parlementariërs probeerden haar onlangs af te zetten, maar dat mislukte.

Ondertussen zwelt ook de roep om een tweede referendum aan, maar daar wil de premier niets van weten. Zij houdt vast aan haar eigen akkoord. ,,Ik weet dat dit niet voor iedereen de perfecte deal is. Het is een compromis'', zei ze tegen parlementariërs. ,,Een 'no-deal' voorkomen is alleen mogelijk als we overeenstemming kunnen bereiken of de brexit helemaal afblazen.''

Terug naar boven