r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

May komt alsnog met juridisch brexit-advies

woensdag 5 december 2018, 16:08
gewijzigd
Theresa May, op weg naar buiten

LONDEN (ANP) - De Britse regering heeft na aandringen van het parlement toch de volledige tekst van een juridisch advies over de brexit gepubliceerd. Maandag stelden parlementariërs, inclusief de parlementsvoorzitter, dat het achterhouden van een deel van het advies over de voorlopige overeenkomst die May met de EU heeft gesloten, minachting voor de volksvertegenwoordiging inhoudt. Ze namen geen genoegen met een samenvatting.

Het parlement moet 11 december stemmen over de deal van May over het vertrek van het koninkrijk uit de Europese Unie in maart 2019. Onderdeel van de deal is een regeling voor het Britse deel van Ierland. De grens van het Britse Noord-Ierland en de republiek Ierland dreigt een buitengrens van de EU te worden als er geen manier gevonden wordt om Brits-Ierland feitelijk binnen de unie te houden zodra het Verenigd Koninkrijk geen EU-lid meer is.

In de analyse staat volgens Britse media dat Groot-Brittannië met de overeenkomst over Noord-Ierland het gevaar loopt in een voortslepend proces van moeilijke onderhandelingen over het vertrek uit de EU verzeild te raken. De Noord-Ierse partij waar de meerderheid in het parlement van May afhankelijk van is, de DUP, heeft het stuk als ,,verpletterend'' van de hand gewezen.

Premier May leed een reeks nederlagen in het debat in het lagerhuis over haar plan voor de brexit. Ze ontkende het parlement te hebben willen misleiden en beklemtoonde dat er geen alternatief is voor haar regeling. Maar op een meerderheid lijkt ze dinsdag niet te kunnen rekenen. Bijna driehonderd parlementariërs zien de overeenkomst waarschijnlijk zitten of zijn trouw aan de premier, maar de rest, circa 350 parlementsleden, lijkt onder geen beding bereid dit plan te steunen.

Terug naar boven