r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Eurogroep staat achter aanpak Italië

dinsdag 4 december 2018, 8:12
gewijzigd
eurobiljetten

BRUSSEL (ANP) - De ministers van Financiën van de eurozone (Eurogroep) steunen de Europese Commissie in haar aanpak van Italië. Dat staat in een verklaring die de Eurogroep maandag zal vrijgeven, zeggen ingewijden. De ministers roepen de Italiaanse regering op de noodzakelijke stappen te nemen om haar ontwerpbegroting voor 2019 in lijn met de Europese regels te brengen, anders is een strafprocedure gerechtvaardigd.

Brussel is inmiddels een dialoog met Rome begonnen om de rechts-populistische regering ertoe te bewegen de cijfers ,,substantieel’’ aan te passen om onder een strafprocedure uit te komen. De begroting wijkt ,,serieus’’ af van de afspraken over overheidstekort en staatsschuld. Vicevoorzitter Valdis Dombrovkis en EU-commissaris Pierre Moscovici (economische en financiële zaken) wilden eerder op maandag niet zeggen hoelang deze dialoog kan duren maar de Eurogroep, inclusief minister Wopke Hoekstra, steunt die poging wel.

Volgens de commissie leiden de plannen van de coalitieregering van Lega en de M5S (Vijfsterrenbeweging) niet tot een daling van de torenhoge staatsschuld van ruim 130 procent van het bruto binnenlands product (bbp), ver boven de vereiste 60 procent. Rome wil 37 miljard euro meer uitgeven bij een begrotingstekort van 2,4 procent, terwijl met Brussel 0,8 procent was afgesproken.

In oktober keurde Brussel de eerste conceptbegroting van Italië af en gaf het de regering drie weken de tijd om een nieuwe in te dienen. Die was echter nauwelijks anders en werd dus ook verworpen.

De kwestie wordt volgens EU-bronnen op 19 december in de commissie besproken.

Delen

Terug naar boven