r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Chinese investeringen in Nederland en Europa, Den Haag

Ridderzaal in Den Haag
© Kevin Bergenhenegouwen
datum 12 december 2018 14:30 - 17:00
plaats Den Haag
locatie De Malietoren, Bezuidenhoutseweg 12, Den Haag Toon locatie
aanwezigen H.A. (Hans) de Boer, F.P. (Frans-Paul) van der Putten, A.F.M. (Lily) Sprangers, J. (Hans) de Boer e.a.
organisatie Instituut Clingendael

Datum:

Woensdag 12 December 2018

Tijd:

14.30-17.00 uur

Locatie:

Malietoren

Bezuidenhoutseweg 12, Den Haag

Kosten:

kosteloos

Het LeidenAsiaCentre, ondernemersorganisaties MKB-Nederland en VNO-NCW en het ministerie van Buitenlandse Zaken organiseren op woensdag 12 december een middag over China. Tijdens het event presenteert het LeidenAsiaCentre het meest recente onderzoeksrapport over Chinese investeringen in Europa, zal het ministerie van Buitenlandse Zaken een toelichting geven op de China-strategie waaraan de Nederlandse overheid werkt en vindt een paneldiscussie plaats over onze (economische) relatie met het land.

Bedreiging

De snelle opkomst van China op het wereldtoneel is een bron van speculaties, maar in toenemende mate ook van zorg. Aanleiding daarvoor zijn de ambities van China, gekoppeld aan de schaal waarop het land opereert, de omvang van de bevolking, het beschikbare kapitaal en de blijvend dominante rol van de Chinese Communistische Partij. De conclusie dat dit leidt tot een onstuitbare en bedreigende situatie sluit aan bij oude angstreflexen.

Invloed

Een nieuw onderzoeksrapport van het LeidenAsiaCentre richt zich op de vraag welke overwegingen achter de Chinese investeringen schuilen, de mate waarin de investeringen lonend zijn, in hoeverre er sprake is een strategische agenda en of China dankzij deze investeringen aan politieke of economische invloed gewonnen heeft. De discussie tijdens dit China-event wordt gekoppeld aan de vraag die VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer onlangs stelde: hoe voorkomen we dat de handelsoorlog tussen de VS en China overslaat naar andere landen?

Datum

Woensdag 12 december van 14.30 uur tot 17.00 uur. Aansluitend is er een borrel.

Plaats

De Malietoren, Bezuidenhoutseweg 12, Den Haag.

Programma

Sprekers zijn onder andere prof. dr. Frank Pieke (Mercator Institute for China Studies), dr. Frans-Paul van der Putten (Instituut voor Internationale Betrekkingen Clingendael) en Matt Ferchen (Carnegie-Tsinghua center for Global Policy). Manager van het LeidenAsiaCentre Lily Sprangers modereert de middag.

Kosten

Deelname is kosteloos.

Aanmelden

Aanmelden en meer informatie op de website van Leiden Asia Centre.


1.

Instituut Clingendael

Het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen ‘Clingendael’ is een kennisplatform met als doel kennis en inzicht over internationale betrekkingen te bevorderen en het publiek debat over internationale onderwerpen te stimuleren.

Instituut Clingendael is een denktank en een opleidingsinstituut voor diplomaten. Het Instituut identificeert en analyseert opkomende politieke en sociale ontwikkelingen voor een breed spectrum van doelgroepen door middel van onderzoek, opleidingen en via de platformfunctie. Clingendael adviseert daarnaast overheid, parlement, sociale organisaties en de private sector. Het Instituut verzorgt tevens het maandelijkse online Clingendael Magazine Internationale Spectator.

2.

Meer over...

Terug naar boven