r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Blok: geen steun in EU voor nieuwe sancties Rusland

donderdag 29 november 2018, 16:58
gewijzigd
Het Kremlin
Bron: Julmin/Surendil

DEN HAAG (ANP) - Binnen de Europese Unie is geen steun voor nieuwe sancties tegen Rusland zoals de Tweede Kamer wil. Dat zei minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken donderdag in de Tweede Kamer.

Rusland blokkeerde een paar dagen geleden de Straat van Kertsj bij de bezette Krim. Het kwam tot een escalatie met de Oekraïense marine waarbij schepen van die laatste werden beschoten. ,,Volstrekt onverantwoord", aldus de bewindsman.

De Kamer vindt dat dit gedrag van Rusland niet ongestraft mag blijven. ,,Het landjepik van Rusland moet een halt worden toegeroepen", verklaarde Martijn van Helvert (CDA). Ook GroenLinks, VVD en D66 willen nieuwe stappen tegen het Kremlin.

Maar er is volgens Blok ,,geen brede beweging" binnen de EU voor nieuwe sancties tegen Rusland. De steun van alle 28 EU-lidstaten is nodig om nieuwe strafmaatregelen tegen Rusland af te kondigen. Blok ziet niets in een internationaal onderzoek naar de incidenten, zoals PVV en SP willen.

Een voorstel van de Oekraïense president Petro Porosjenko om NAVO-schepen richting Straat van Kertsj en Zee van Azov te sturen krijgt geen steun van Blok. Hij zet in op de-escalatie en het sturen van NAVO-schepen valt daar niet onder, zei hij.

Terug naar boven