r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ramingen: no-deal brexit zou dreun zijn voor Britse economie

woensdag 28 november 2018, 14:18
gewijzigd
Ms Theresa MAY, UK Prime Minister.
Bron: The Council of the European Union

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - De economie van het Verenigd Koninkrijk krijgt een fikse dreun te verwerken als de Britten zonder akkoord de Europese Unie verlaten. In het zwartste scenario zal het bruto binnenlands product in 2034 bijna 11 procent lager uitvallen dan wanneer de Britten hadden besloten om lid te blijven van de unie. Dat blijkt uit ramingen van de Britse overheid.

Premier Theresa May is er alles aan gelegen om het Britse parlement te overtuigen om achter haar recent afgesloten brexitakkoord te gaan staan. De precieze impact van die variant wordt in het rapport niet in detail besproken. Scenario's die het meest lijken op die van de brexit-deal hebben een beperktere impact op de Britse economie. Toch zijn de Britten ook in het gunstigste geval minder af over 15 jaar.

De Bank of England waarschuwt in een eigen rapport voor de ergste ineenstorting van de economie sinds minstens de Tweede Wereldoorlog. Volgens de Britse centrale bank zal een brexit zonder goede afspraken leiden tot een groei die tot wel 8 procent lager zal uitvallen. Daarbij zal het Britse pond een kwart van zijn waarde verliezen.

Uit een bankenstresstest komt naar voren dat de Britse banken in ieder geval in staat zijn om een dergelijke klap te weerstaan. Gaan de Britten akkoord met het onderhandelingsresultaat van May zal de pijn overigens iets minder zijn. Evengoed is dan nog sprake van een impact op het bruto binnenlands product van 3,8 procent.

Terug naar boven