r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Ollongren wil, anders dan Rutte, wél EU-leger

dinsdag 27 november 2018, 8:23
gewijzigd
Kajsa Ollongren
Bron: Rijksoverheid.nl

KOPENHAGEN (ANP) - Vicepremier Kajsa Ollongren (D66) vindt wél dat Europa moet streven naar een Europees leger. Ze gaat daarmee in tegen premier Mark Rutte en collega-minister Ank Bijleveld (CDA, Defensie), die uitdrukkelijk lieten weten dat ze daarvoor niets voelen.

Nu de Amerikanen hun handen van Europa aftrekken, de Britten de Europese Unie verlaten en de Russen zich steeds agressiever opstellen, moet Europa zijn eigen verdediging op zich nemen, zei Ollongren op een campagnebijeenkomst van de Deense zusterpartij Radikale Venstre. Met dat pleidooi moeten partijen als D66 en Radikale Venstre de aanstaande verkiezingen voor het Europees Parlement ingaan, vindt de vicepremier.

Duitsland en Frankrijk spraken zich onlangs uit voor een Europees leger. Rutte en minister van Defensie Bijleveld verwezen dat idee onmiddellijk naar de prullenmand, omdat Europa niet zonder de Amerikanen zou kunnen. Nederland wil zelf de zeggenschap houden over zijn troepen, zei Bijleveld.

Ollongren kiest een andere lijn. Wel tekent ze aan dat ze niet af wil van de NAVO, waarin Europa samenwerkt met de Verenigde Staten. Dat bondgenootschap en een Europese krijgsmacht zouden elkaar kunnen aanvullen, stelt ze. En die laatste zal voorlopig ook de nationale legers niet kunnen vervangen.

De onenigheid in het kabinet is opmerkelijk, omdat dat in principe met één mond spreekt. Al veroorloven bewindslieden zich in verkiezingstijd geregeld wat meer ruimte.

Maar coalitiepartner VVD begrijpt er niets meer van. Kamerlid André Bosman noemt de uitlatingen van Ollongren ,,bizar. Wat is nu het kabinetsstandpunt?'' Bosman roept de minister naar de Kamer om tekst en uitleg te verschaffen.

Terug naar boven