r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Bas Eickhout topkandidaat Europese Groenen

zaterdag 24 november 2018, 16:18
Plenary session - Week 17 2017 in BrusselsJoint debate - EIB annual reports. State of play of the second review of the economic adjustment programme for Greece. Statement by the President of the Eurogroup
Bron: Copyright: © European Union 2017 - Source : EP.

BERLIJN (ANP) - Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) is samen met de Duitse Ska Keller (37) kandidaat om namens de Europese Groenen voorzitter van de Europese Commissie te worden. Het duo werd zaterdag op een congres van de Europese Groene Partij in Berlijn verkozen om gezicht te geven aan de ,,groene kracht voor verandering in Europa’’.

De 42-jarige Eickhout, sinds juli 2009 Europarlementariër, heeft de afgelopen jaren vooral op klimaatdossiers invloed kunnen uitoefenen. In Nederland trekt hij de lijst voor GroenLinks bij de Europese verkiezingen van volgend jaar mei.

,,Mensen willen een Europa dat vecht tegen klimaatverandering. Ik ga mij inzetten voor een groen en sociaal Europa. Europa is te lang in de greep geweest van multinationals voor wie winst, groei en concurrentie alles is'', zei Eickhout na zijn verkiezing. GroenLinks-leider Jesse Klaver noemde Eickhout in een reactie ,,een droomlijsttrekker voor de Europese Groenen".

Andere Europese partijen hebben ook al zogenoemde Spitzenkandidaten gekozen om Europees Commissievoorzitter te worden. De Duitser Manfred Weber is dat namens de christendemocratische EVP en voor de Europese sociaaldemocraten is Frans Timmermans het boegbeeld.

Het Europees Parlement wil dat de kandidaat met de meeste steun in het parlement commissievoorzitter wordt. De regeringsleiders behouden zich echter het recht voor om zelf met een kandidaat te komen, rekening houdend met de verhoudingen in het parlement. Aangezien de Groenen een kleine fractie vormen, is de kans dat Eickhout Jean-Claude Juncker gaat opvolgen verwaarloosbaar.

Delen

Terug naar boven