r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

WTO opent onderzoek naar staalheffingen VS

donderdag 22 november 2018, 8:15
gewijzigd
Trump
Bron: The Council of the European Union

GENÈVE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Wereldhandelsorganisatie (WTO) gaat onderzoeken of de Amerikaanse importheffingen op staal en aluminium wel volgens de regels zijn. Onder meer de Europese Unie en China hadden daarom gevraagd. Volgens de Verenigde Staten ondermijnt deze beslissing de legitimiteit van het internationale orgaan dat handelsgeschillen behandelt.

De Amerikaanse president Donald Trump voerde de heffingen eerder dit jaar in met een beroep op de nationale veiligheid. Daardoor waren de handelsbarrières uitgezonderd van de WTO-regels voor eerlijke handel. Volgens de EU en China zijn de heffingen uit puur economische motieven ingevoerd.

Trump heeft in het verleden meermaals gedreigd de WTO te verlaten. Als de organisatie na het onderzoek inderdaad oordeelt dat de Amerikanen tegen regels handelen, dan voegt Trump mogelijk de daad bij het woord. Als de VS in het gelijk worden gesteld, kan dit andere WTO-leden aanzetten soortgelijke heffingen in te voeren met een beroep op de nationale veiligheid.

China zei woensdag tijdens de WTO-bijeenkomst dat de VS zich schuldig maken aan hypocrisie, waarbij ze gebruikmaken van valse beschuldigingen. Zo zijn de VS volgens China nog nooit met harde bewijzen gekomen dat China zijn economie op onrechtmatige wijze ondersteunt. Volgens Peking wijzen Trump en de zijnen naar China om zo hun eigen schendingen van WTO-regels te verhullen.

De VS stellen op hun beurt dat China de WTO gebruikt voor geschillenbeslechting, onder meer om te voorkomen dat leden de oneerlijke en handelsverstorende Chinese praktijken aankaarten.

Delen

Terug naar boven