r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Italië mogelijk open voor begrotingscompromis

woensdag 21 november 2018, 12:50
gewijzigd
vlag Italië

ROME (ANP/BLOOMBERG) - Italië is mogelijk toch bereid zijn omstreden begrotingsvoorstel aan te passen. Dat zei de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini in een interview in de krant La Stampa.

De nieuwe regering van het land wilde het begrotingstekort tot 2,4 procent op laten lopen om enkele verkiezingsbeloftes uit te kunnen voeren. De Europese Commissie keurde de conceptbegroting af, een unieke maatregel, omdat de plannen in strijd zijn met Europese budgetregels. Italië was vooralsnog niet bereid tot aanpassingen, wat het land op sancties kan komen te staan.

De financiële markten reageerden opgelucht op het interview. De zorgen rondom de Italiaanse begroting veroorzaakten de laatste tijd onrust, wat onder meer te merken was op de aandelen- en obligatiemarkt.

Italië eindigt dit jaar met lagere economische groei dan eerder voorspeld, zo bleek woensdag uit nieuwe cijfers van het Italiaanse statistiekbureau Istat. De groei komt nu naar verwachting uit op 1,1 procent, waar bij een vorige raming in mei nog op 1,4 procent groei werd gerekend. De verlaagde verwachting heeft te maken met de wereldwijde handelsoorlog, geopolitieke spanningen en hogere olieprijzen.

Voor volgend jaar voorspelt Istat een groei van 1,3 procent. Dat is minder dan de 1,5 procent waar de populistische coalitie op mikt. De werkloosheid pakt dit jaar en volgend jaar wel lager uit dan verwacht.

De rente op Italiaanse staatsleningen ging omlaag na de berichtgeving rond Salvini. De aandelenbeurs in Milaan zat in de lift, net als de beurzen elders in Europa.

Delen

Terug naar boven