r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

S&P: lagere rating kredietwaardigheid dreigt voor VK

vrijdag 16 november 2018, 8:03
London Stock Exchange © Europese Unie, 2015

LONDEN (ANP) - Voor het Verenigd Koninkrijk dreigt een aanpassing van de kredietwaardigheid als het land zonder goede afspraken uit de Europese Unie vertrekt. Dat schrijft ratingbureau Standard & Poor's (S&P) naar aanleiding van het conceptakkoord over de brexit, dat premier Theresa May door het Britse parlement moet loodsen.

S&P overweegt een lagere rating als de kans toeneemt op een ,,wanordelijke'' uittocht van de Britten. Daarvan is sprake als de brexit de toegang tot Europese markten voor Britse bedrijven belemmert. Ook eventuele handelsbarrières zouden slecht nieuws zijn voor de financiële stabiliteit van het Verenigd Koninkrijk, omdat die de concurrentiepositie van het land aantasten.

Voorlopig handhaaft S&P zijn rating op AA met een negatief vooruitzicht. Het akkoord dat May heeft bereikt met Brussel is in de ogen van de kredietbeoordelaar een grote stap vooruit, maar het is nog uiterst onzeker dat parlementsleden instemmen met de deal. Zo zegde partijgenoot Jacob Rees-Mogg het vertrouwen in May op en stapte een aantal van haar ministers op uit onvrede over het akkoord. Ondertussen nadert de deadline voor een overeenkomst met rasse schreden, waarschuwt het ratingbureau.

Terug naar boven