r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Verklaring van voorzitter Tajani over het Brexit-akkoord

Met dank overgenomen van Europees Parlement (EP), gepubliceerd op donderdag 15 november 2018.

"Brexit draait vooral om mensen. Het gaat om de rechten van onze burgers, het behoud van de fragiele vrede in Noord-Ierland en het behoud van de werkgelegenheid als gevolg van het vertrek van het Verenigd Koninkrijk", aldus Antonio Tajani, voorzitter van het Europees Parlement, na de debrief van Brexit-hoofdonderhandelaar, Michel Barnier over het Brexit-akkoord tijdens de conferentie van fractievoorzitters van vandaag.

"Er valt vandaag niets te vieren, aangezien Brexit zowel het Verenigd Koninkrijk als de EU schade toebrengt, maar wij geloven in democratie en respecteren het besluit van het Britse volk. De tekst waarover de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk overeenstemming hebben bereikt, is de eerste stap op een lange weg. Desalniettemin ben ik optimistisch dat het de weg vrijmaakt voor een nauwe toekomstige relatie tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Zoals ik altijd al heb gezegd, verlaat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie en niet Europa", voegde president Tajani eraan toe.

"Ik wil Michel Barnier bedanken voor zijn onvermoeibare werk en de geest van samenwerking die ten grondslag ligt aan de betrekkingen tussen ons. Ik wil ook de essentiële inbreng van de Brexit-stuurgroep van het Europees Parlement erkennen."

"In deze overeenkomst moet tot uitdrukking komen dat het resultaat ondergeschikt zal zijn aan volledig lidmaatschap, terwijl de belangen van de EU-27 en de rechten van de burgers worden beschermd. Het laat zien waar de Europese Unie voor staat: solidariteit en eenheid tussen haar lidstaten."

"Ik wil ook duidelijk maken dat dit slechts het begin van een nieuwe fase is. Het Europees Parlement zal worden gevraagd de overeenkomst goed te keuren en zal daarom de ontwikkelingen op de voet blijven volgen en ervoor zorgen dat onze rode lijnen worden gevolgd," concludeerde president Tajani.


Delen

Terug naar boven