r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Partij Macron wil samenwerken met liberalen EU

vrijdag 9 november 2018, 15:49
gewijzigd
Mr Emmanuel MACRON, President of France.
Bron: The Council of the European Union

MADRID (ANP) - De partij van de Franse president Emmanuel Macron, La République en Marche, wil samenwerken met de liberale ALDE-fractie in het Europees Parlement, waar ook de VVD en D66 in zitten. Astrid Panosyan, een vertrouweling van Macron, zei vrijdag op het partijcongres van de ALDE in Madrid samen te willen werken ,,voor een beter Europa''.

Vicefractievoorzitter Sophie in 't Veld (D66) reageert blij. ,,Het is juist nu belangrijk dat we de krachten bundelen, voor een stevig progressief, liberaal en pro-Europees geluid in het politieke midden. Het is tijd dat we ons niet meer in het defensief laten drukken door nationalisten.’’ De deur voor bijvoorbeeld de Groenen of liberale christendemocraten om zich aan te sluiten staat open, aldus de politica.

De liberalen hebben nog geen kandidaat voorgesteld om de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie te worden. De twee grootste fracties, de sociaaldemocraten en de christendemocratische EVP hebben dat al wel gedaan in aanloop naar de verkiezingen van volgend jaar mei.

Er wordt nu geen persoon genomineerd, maar een ‘Team Europe’, zei partijvoorzitter en VVD-Europarlementariër Hans van Baalen. ,,Europese liberalen hebben verscheidene sterke leiders en we hebben besloten dat zij onze verkiezingscampagne als een team moeten gaan leiden.’’ Begin volgend jaar moet op een congres duidelijk worden wie er plaatsnemen in het team.

De huidige ALDE-fractievoorzitter Guy Verhofstadt liet weten dat hij ernaar uitziet om campagne met En Marche te gaan voeren. Hij hoopt ,,de Europese droom’’’ volgend jaar nieuw leven in te blazen.

De liberalen zijn nu in grootte de vierde fractie in het parlement. Door met En Marche samen te werken hopen zij meer slagkracht te krijgen. Hoe de samenwerking er precies gaat uitzien. is nog onduidelijk.

Terug naar boven