r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo Afstudeer hoed man met tas twitter

Hoe werkt Nederland 2: Ons poldermodel, Amsterdam

deBalie
datum 31 januari 2019 15:30
plaats Amsterdam
locatie De Balie Toon locatie
organisatie De Balie

In deze aflevering van Hoe Werkt Nederland onderzoeken we wat ons poldermodel nou eigenlijk zo bijzonder maakt. De overleg of consensuscultuur, ook wel ons ‘poldermodel’ genoemd komt voor Nederland bij uitstek van pas in Europees verband. Onderhandelen over verschillende belangen en posities en met allerlei partijen kan de Nederlandse politicus als geen ander. Veel kiezers zijn blij als hun partij meeregeert, maar ook teleurgesteld over de onvermijdelijke compromissen.

Die typisch Nederlandse overlegcultuur gaat heel ver terug en is beroemd over de hele wereld. Al in de middeleeuwen moesten boeren, edelen, stedelingen en andere burgers samenwerken om het water tegen te houden; iets wat alleen mogelijk was als iedereen, ongeacht stand of afkomst, met elkaar samenwerkten. In 1982 blies Wim Kok het poldermodel weer nieuw leven in, omdat hij het kabinet, de vakbonden en de werkgevers bij elkaar aan tafel wist te krijgen. In dit programma bespreken we hoe dit model ontstaan is en waarom het zo bijzonder is.

Wilt u alle aflevering van Hoe Werkt Nederland bijwonen? Dat kan gemakkelijk met een combi-ticket die hier te bestellen is: https://tickets.debalie.nl/nl-NL/Package/Details/2028223Hoe Werkt Nederland

In de deze serie nemen we een kijkje achter de schermen van ons land. Wilt u weten waarom we nog steeds een koning hebben, waarom we bekend staan om ons beroemde ‘poldermodel’, en hoe onze sociale zekerheden in elkaar zitten? In deze serie van vijf afleveringen nemen we u mee op reis door de belangrijkste thema’s die ons land maken tot wat het is. Andere afleveringen in deze serie vindt u hier terug.


Delen

Inhoud

1.

De Balie

Deze organisatie organiseert debatten, seminars, theater- en filmvoorstellingen met betrekking tot culturele, sociale en politieke vraagstukken in Amsterdam. Door middel van deze activiteiten worden vele interessegebieden bestudeerd en bediscussieerd, zoals technologie, kunst, economie, de veranderende bevolkingssamenstelling, Europa etc. De Balie is open voor een breed publiek en voor alle soorten media.

De Balie is gevestigd in het voormalige gerechtshof aan het Leidseplein in Amsterdam, en is in 1982 opgericht. Voormalig PvdA-politicus Felix Rottenberg is mede-oprichter van de organisatie.

2.

Meer over...

Delen

Terug naar boven