r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij P P M G W Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Financieele Dagblad: ECB hekelt ruzies in top ABN AMRO

donderdag 8 november 2018, 6:33
Het gebouw van de Europese Centrale Bank in Frankfurt
Bron: Wikimedia/Epizentrum

MEDIAWATCH - De top van ABN AMRO heeft jaren niet goed gefunctioneerd en moet beterschap tonen. Dat is de hoofdconclusie die toezichthouder de Europese Centrale Bank (ECB) trekt in zijn onderzoek naar de leiderschapscrisis die in maart van dit jaar leidde tot het vertrek van president-commissaris Olga Zoutendijk, zo meldt Het Financieele Dagblad.

,,De ECB concludeert dat de relaties tussen individuen binnen de raad van commissarissen en de raad van bestuur niet waren zoals ze zouden moeten zijn'', bevestigt de deze zomer aangetreden president-commissaris Tom De Swaan in gesprek met de krant. ,,Bovendien pakte de raad van commissarissen onder leiding van Olga Zoutendijk een rol die hij onder de regels van de Nederlandse corporate governance niet zou moeten pakken.''

Volgens ingewijden oordeelt de ECB in zijn voorlopige conclusies hard over de raad van commissarissen. De rvc wordt verweten niet te hebben ingegrepen toen Zoutendijk een dominante en solistische rol speelde die veel verder ging dan haar rol als commissaris. Weliswaar geldt dat voor de hele raad, maar bronnen herleiden het verwijt van het ontbreken van tegenkracht vooral naar vice-voorzitter Steven ten Have en Frederieke Leeflang als prominente leden van de invloedrijke remuneratie-, selectie- en benoemingscommissie. Deze twee commissarissen zijn juist woensdag, bij de kwartaalcijfers, vervroegd teruggetreden.

Terug naar boven