r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Reeks Europa en de financiële crisis: Jürgen von Hagen, Amsterdam

Amsterdam
© PDC
datum 15 november 2018 17:00 - 18:30
plaats Amsterdam
organisatie Universiteit van Amsterdam (UvA)

Duitsland Instituut Amsterdam in samenwerking met ACES, Amsterdam Centre for European Studies

15nov2018 17:00 - 18:30

Evenement

Fiscal Federalism in Europe: Fiscal Union, Debt Union, or Fiscal Freedom?

De Duitse econoom Jürgen von Hagen, directeur van het Institut für Internationale Wirtschaftspolitik, is op 15 november te gast binnen onze reeks 'Europa en Financiën'. Hij gaat tijdens zijn lezing in op de argumenten voor een Europese fiscale unie.

Het idee dat de Europese Monetaire Unie vervolmaakt moet worden door het vormen van een fiscale unie is een oud concept. De Franse president Macron heeft dit idee recentelijk weer nieuw leven ingeblazen toen hij een pleidooi hield voor de benoeming van een Europese minister van Financiën.

Jürgen von Hagen houdt tijdens zijn lezing op 15 november in Amsterdam de belangrijkste argumenten voor een Europese fiscale unie tegen het licht. Hij is zelf van mening dat het begrip van een fiscale unie te vaag is om in het openbaar debat van nut te zijn. Fiscale unies kunnen vanuit verschillende governance principes vormgegeven worden. Zo kunnen besluitvorming en uitvoering gecentraliseerd maar ook zeer gedecentraliseerd vorm gegeven worden. En zijn er vele gradaties van politieke autonomie denkbaar. Dit houdt in dat we te maken hebben met verschillende niveaus van fiscale soevereiniteit en verantwoordelijkheid.

Een fiscale unie binnen de Europese Monetaire Unie leidt hoogstwaarschijnlijk tot een Europese schuldenunie. Een dergelijke ontwikkeling zou de positie van een gezamenlijke munt echter eerder verzwakken dan versterken.

Aanmelden voor deze bijeenkomst.

Na afloop bent u uitgenodigd voor een borrel.

Sprekers

De Duitse econoom prof. dr. Jürgen von Hagen is verbonden aan de Universität Bonn, waar hij sinds 2006 directeur is van het Institut für Internationale Wirtschaftspolitik. Hij is sinds 2012 ook vice-president van de Public Finance Council of the Republic of Portugal. Zijn onderzoek is vooral gericht op het Europese financiële beleid en het monetaire beleid.

Co-referent is prof. dr. Roel Beetsma, professor en vice-decaan van de faculteit Economie en Bedrijfskunde van de Universiteit van Amsterdam. Hij adviseert daarnaast nationale en internationale instituten op het gebied van fiscaal beleid. Daarnaast publiceert hij regelmatig over het Europese economische en monetaire beleid.

Oost-Indisch Huis, VOC-zaal

  • Oost-Indisch Huis

    Kloveniersburgwal 48 | 1012 CX Amsterdam

    +31 (0)20 525 2258

    Ga naar detailpagina

Gepubliceerd door AISSR


1.

Meer over...

Terug naar boven