r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij M Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

Italië wil oplossing afgekeurde begroting

dinsdag 6 november 2018, 8:12
gewijzigd
vlag Italië

BRUSSEL (ANP) - Italië wil een oplossing voor de door Brussel afgekeurde ontwerpbegroting voor 2019. De regering is onderhandelingen begonnen met de

Europese Commissie om een voor alle kanten ,,aanvaardbaar compromis’’ over de cijfers te vinden.

Dat zeggen Italiaanse regeringsbronnen in Brussel waar maandag de begroting en het negatieve oordeel daarop van de commissie door de ministers van Financiën van de eurolanden (Eurogroep) werden besproken.

De cijfers van minister Giovanni Tria vonden geen genade bij zijn collega’s. Ze vinden dat Italië zich aan de regels moet houden en voor dinsdag 13 november de gevraagde herziene begroting in Brussel moet inleveren. Twee weken geleden wees de commissie de eerste ontwerpbegroting voor 2019 van de nieuwe rechts-populistische regering af, wat nog geen enkele lidstaat is overkomen.

Volgens minister Wopke Hoekstra was het een ,,indringende’’ discussie, zei hij na afloop. ,,Wat ik winst vind, is de grote mate van eensgezindheid. Er is in de Eurogroep brede steun voor het optreden van de commissie. We roepen de Italianen op met een verbeterde begroting te komen.’’

Eurogroepvoorzitter Mario Centeno zei dat hij ,,optimistisch'' is over de dialoog tussen Rome en Brussel. In de voorgestelde begroting loopt het begrotingstekort op tot 2,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp) terwijl 0,8 procent met de vorige regering was afgesproken. Tria wil een uitzondering op de regels en 37 miljard euro extra uitgeven om de groei aan te jagen. Hij herhaalde dat zijn land geen bedreiging wil vormen voor de stabiliteit van de eurozone.

Terug naar boven