r google-plus facebook twitter linkedin2 nujij Monitor Nieuwsbrief pdclogo man met tas twitter boek

EU zet vaart achter verbod op wegwerpplastic

woensdag 31 oktober 2018, 15:25
Frans Timmermans, in the center, participates in a beach cleanup with young scouts.
Bron: European Commission

BRUSSEL (ANP) - De meerderheid van de EU-landen wil een verbod op plastic wegwerpartikelen als rietjes, bestek en borden. Dat bleek na afloop van onderhandelingen op ambassadeursniveau in Brussel. Nu de lidstaten op één lijn zitten, wordt vaart gezet achter het voorstel van de Europese Commissie om de strijd met wegwerpplastic aan te gaan.

Dinsdag beginnen de onderhandelingen over definitieve wetgeving met de commissie en het Europees Parlement, dat vorige week stemde voor een verbod op wegwerpplastic vanaf 2021. Het gebruik van voedselverpakkingen en wegwerpbekers wordt teruggedrongen. De lidstaten willen ook minder bekertjes van polystyreen op de markt.

Om duidelijk te zijn over welke producten onder de nieuwe wetgeving gaan vallen, vragen de lidstaten het dagelijks bestuur van de EU een lijst op te stellen van plastic producten die zijn bedoeld om na gebruik weg te gooien.

Fabrikanten moeten gaan meebetalen aan het opruimen en de afvalverwerking van wegwerpplastic. De lidstaten willen dat dit ook gaat gelden voor bedrijven die deze producten in de EU importeren of verkopen.

Delen

Terug naar boven